آندوسکوپی بینی و سینوس یک روش تشخیصی پزشکی و حداقل تهاجمی است که برای مشاهده سطوح داخلی یک بافت یا اندام استفاده می شود و اجازه می دهد حفره های خاصی از بدن را که معمولاً در حین انجام یک معاینه استاندارد مشاهده نمی شود ، پزشک مشاهده کند. دکتر اکرم فریدنی متخصص گوش ، گلو ، بینی و جراحی سر و گردن ، یکی از بهترین جراحان شهرکرد است ، که برای مشاهده نمونه کارهای ایشان می توانید به گالری سایت یا اینستاگرام مراجعه نمایید.
آندوسکوپی بینی و سینوس ، که به آن رینوسکوپی نیز گفته می شود ، به دو صورت زیر انجام می شود :
- تشخیصی که معمولا در مطب پزشک برای بررسی دقیق سینوس ها و مجاری بینی با کیفیت بالا و قدرت بزرگ نمایی بیشتر انجام می شود.
- درمانی که معمولا تحت بیهوشی عمومی و در اتاق عمل انجام می گردد.
آندوسکوپ بینی ابزاری است که از یک لوله سفت و نازک با کابل های فیبر نوری تشکیل شده است. این دستگاه به یک دوربین فیلمبرداری و منبع نور متصل می شود که در آن تصاویر بزرگنمایی شده روی صفحه نمایش داده می شوند. سپس متخصص گوش و حلق و بینی تصاویر آندوسکوپی را برای هر بیمار ثبت و ضبط می کند.
اقدامات قبل از آندوسکوپی بینی و سینوس
- قبل از انجام عمل ، پزشک از شما می خواهد داروهای رقیق کننده خون را قطع کنید.
- پزشک شما به احتمال زیاد دستورالعمل های خاصی را در مورد آنچه باید و نباید قبل از عمل انجام دهید به شما ارائه می دهد. به عنوان مثال ، ممکن است از شما خواسته شود که از خوردن و آشامیدن برای مدت معینی قبل از عمل خودداری کنید.
- متخصص گوش و حلق و بینی یا جراح بینی ، قبل از آندوسکوپی تشخیصی بینی شما را اسپری بی حسی می زند تا ناراحتی را به حداقل برساند.
نحوه جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس
در حین انجام عمل آندوسکوپی بینی و سینوس ، پزشک ابزار را داخل بینی تان قرار می دهد و هنگام مشاهده تصاویر ناحیه مورد بررسی ، آن را از طریق سینوس و مجاری بینی شما هدایت می کند. این روش به تشخیص و درمان شرایط مختلف سلامتی کمک می کند. گاهی اوقات ، پزشک ممکن است از ابزارهای کوچک برای انجام کارهای خاص مانند جمع آوری نمونه های بافت کوچک استفاده کند.
دلایل آندوسکوپی بینی و سینوس
بیمارانی که این علائم در آن ها نمود پیدا کرده است، می توان برای درمان، اندوسکوپی بینی و سینوس انجام بدهند.
آندوسکوپی بینی و سینوس ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شناسایی بیماری در بیمارانی که از علائمی مانند فشار یا درد صورت ، تخلیه مخاطی ، کاهش حس بویایی یا انسداد بینی رنج می برند.
- ارزیابی درمانی پزشکی در بیماران که ترشحات چرکی ، التهاب و ادم مخاطی و یا جهت رفع پولیپ بینی پس از درمان با آنتی بیوتیک ها ، آنتی هیستامین ها ، استروئیدهای خوراکی یا استروئیدهای موضعی بینی دارند.
- ارزیابی بیماران که مبتلا به عوارض قریب الوقوع یا عوارض سینوزیت هستند.
- حذف و از بین بردن مخاط ، پوسته و فیبرین از انسداد سینوس و حفره های بینی به دنبال عمل جراحی آندوسکوپی سینوس.
- به دست آوردن ترشح چرکی.
- ارزیابی عود پس از عمل جراحی سینوس آندوسکوپی.
- ارزیابی و تهیه بیوپسی ضایعات یا توده های بینی.
- ارزیابی آنوسمی یا هیپوسمی.
- ارزیابی نشت مایع مغزی نخاعی.
- ارزیابی و درمان اجسام خارجی بینی.
یافته ها حاکی از آن است که بیوپسی در مطب و آندوسکوپی بینی یک ابزار تشخیصی مهم و مطمئن برای ارزیابی نئوپلاسم های سینونازال است. این روش به طور معمول بی خطر است و اطلاعات تشخیصی مورد نیاز پزشکان را برای تغییر تصمیمات درمانی در صورت نیاز می دهد. محدودیت های این روش عموماً مربوط به دقت است.
عوارض آندوسکوپی بینی و سینوس
به طور کلی آندوسکوپی بینی یک روش نسبتاً کم خطر است. با این حال ، مانند هر روش دیگری ، همیشه احتمال عوارض جانبی یا عوارض آندوسکوپی بینی وجود دارد ، مانند خون ریزی و ضربه مخاطی ، به ویژه در افرادی که قبلاً خطر خون ریزی داشته اند ،مانند مصرف داروهای ضد انعقاد خون .
به ندرت ممکن است این روش دردناک باشد ، اما اگر حفره بینی باریک یا تورم داخلی بینی شما زیاد باشد ، ممکن است ناراحتی خفیفی را تجربه کنید.
بی حسی موضعی ، موقتا بینی شما را بی حس کرده و به دلیل حساسیت احتمال عطسه را به حداقل می رساند.
از آندوسکوپی بینی و سینوس چه زمانی استفاده می شود ؟
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر درمورد موارد زیر ، پزشک ممکن است آندوسکوپی بینی را روی شما انجام دهد.
- انسداد بینی
- گرفتگی بینی
- خون دماغ
- پولیپ بینی
- رینوسینوزیت (عفونت سینوس و بینی)
- تومورهای بینی
- نشت مایع مغزی نخاعی
- از دست دادن توانایی بویایی
مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس
انجام مراقبت ها بعد از جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس بسیار مهم می باشد و رعایت این نکات در درمان بیماری نیز بسیار تاثیر گذار است. با رعایت مراقبت ها به ویژه در هفته اول می توانید درد و ناراحتی ها را تا حد زیاد برطرف نمایید. بعد از 2 هفته می توانید به فعالیت های روزانه خود بازگردید. در ادامه لیستی از مهم ترین مراقبت ها بیان شده است :
- برای استراحت کردن و خوابیدن از چند بالش در زیر سر استفاده کنید. این عمل به تخلیه سینوس ها کمک می کند و موجب کاهش میزان ورم صورت و بینی شما می شود.
- لازم است هوای محل استراحت خود را پاک و مرطوب نگه دارید. از دستگاه بخور برای مرطوب کردن محیط می توانید استفاده کنید. حفظ رطوبت بینی و سینوس ، موجب کاهش تورم و گرفتگی های بینی بعد از انجام جراحی می شود.
- همچنین برای کاهش تورم می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید و آن را بر روی چشمان خود قرار دهید.
- اگر احساس سرماخوردگی دارید ، لازم است از داروهای ضد احتقان با تجویز پزشک استفاده نمایید.
- ممکن است به دلیل استفاده از داروها ، احساس گرفتگی در داخل بینی داشته باشید که بعد از اتمام داروها و دوره بیماری این مشکل برطرف می شود.
- برای تمیز کردن بینی می توانید یک دستمال را زیر بینی خود قرار دهید. از فرو بردن دستمال به داخل بینی پرهیز نمایید.
- با دهان باز عطسه کنید ؛ زیرا ممکن است عطسه کردن به بافت های جراحی شده آسیب وارد کند.
- داروها و پمادهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع مصرف نمایید.
- از بلند کردن اجسام سنگین و خم و راست شدن خودداری کنید.
- پیاده روی در این دوره مانعی ندارد اما لازم است از انجام ورزش های هوازی تا زمان بهبودی خودداری نمایید.