بعد از اتمام پروسه جراحی بینی ، پزشک از انواع ابزار های مخصوص ، برای حفظ و تثبیت ساختار جدید بینی زیبا جویان استفاده خواهد کرد. اسپلینت بینی یکی از انواع این ابزار ها بوده که از وارد شدن اسیب به بینی ، در روز های ابتدایی دوره نقاهت جلوگیری خواهد کرد. البته باید در نظر داشته باشید که با ایجاد تغییرات ، ساختار بینی بسیار ضعیف شده و نیازمند یک ابزار محافظتی تا بهبودی کامل می باشد. مقاله زیر را که توسط دکتر اکرم فریدنی ، بهترین جراح بینی شهرکرد ، تهیه شده است مطالعه کنید ، تا با این ابزار محافظتی بعد از رینوپلاستی بیشتر آشنا شوید.

اسپلینت بینی - دکتر اکرم فریدنی

اسپلینت بینی چیست؟

اسپلینت از جنس پلاستیک بوده و کارایی آن ، همانند آتل می باشد. بعد از رینوپلاستی به علت ضعف در ساختار بینی ، استخوان نمی تواند فرم جدید خود را به طور کامل حفظ کند ؛ بنابراین نیازمند ابزاری ، همچون اسپلینت بینی می باشد. این ابزار ها بسیار کوچک هستند و اغلب از جنس های پلاستیک و سیلیکون ساخته می شوند.

ویژگی های بکارگیری از این ابزار محافظتی چیست؟

  • جلوگیری از خونریزی و بروز هماتوم
  • کمک به تنفس بهتر و راحت تر زیبا جو (با شل شدن حفره های بینی ، تنفس سخت می شود و اسپلینت از این مشکل جلوگیری می کند)
  • کمک به کاهش تورم و التهابات محل برش خورده
  • حفظ ساختمان استخوانی بینی در دوره نقاهت
  • کمک به تثبیت بافت های بینی که به تازگی از استخوان جدا شده اند
  • جلوگیری از بروز جای زخم و بافت اسکار
  • محافظت از این عضو تنفسی بعد از عمل
  • جلوگیری از درد

انواع اسپلینت و کاربرد های آن

به نقل از بهترین جراح بینی شهر کرد دو نوع اسپلینت وجود دارد که عبارتند از:

اسپلینت خارجی

یکی از ابزار های بسیار متداول که بعد از رینوپلاستی ، بسیار از آن بکار گرفته می شود ، اسپلینت های خارجی می باشند. در واقع این دسته از اسپلینت ها ، دارای عملکرد فوق العاده ای هستند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
حفظ ساختمان جدید بینی: در پروسه عمل بینی ، استخوان شکسته و غضروف نیز دستکاری می شود تا در یک موقعیت جدید و مناسب قرار گیرند و زیبا جو به یک نتیجه عالی از این پروسه جراحی زیبایی دست یابد. بنابراین این ابزار ، از آن ها محافظت کرده و ساختمان جدید بینی را در موقعیت تازه خود حفظ می کند.
مراقبت از آسیب ها احتمالی: جالب است بدانید که یکی دیگر از ویژگی های اسپلینت بینی نوع خارجی ، مراقبت در برابر آسیب دیدگی ها و عفونت می باشد. بنابراین ، در صورت وارد شدن یک ضربه ، این ابزار از بروز آسیب های جدی جلوگیری خواهد کرد.
کاهش تورم: تورم و التهاب ، از جمله عوارض جانبی شایع و طبیعی بعد از عمل بینی می باشد. ابزار هایی ، همانند چسب بینی و اسپلینت ، در کاهش این تورم بسیار نقش خواهند داشت ؛ زیرا با فشرده تر کردن پوست ، التهاب نیز کاهش یافته و در پی آن تورم نیز کاسته می شود. همچنین بهتر است بدانید که هنگام جدا شدن پوست از استخوان ، در فضای میان آن ها ممکن است هماتوم یا اسکار تشکیل شود که سبب بروز ناهمواری خواهد شد و لازم است برای بهبود آن جراحی ترمیمی نیز انجام شود.

اسپلینت داخلی

این دسته از ابزار های محافظتی در افراد ، با جراحی سپتورینوپلاستی بسیار مورد استفاده قرار خواهند گرفت. از مزایای این نوع اسپلینت می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد.
پشتیبانی از استخوان سپتوم: در ابتدا بهتر است بدانید که اسپلینت بینی داخلی ، از جنس سیلیکون بوده و بسیار نرم می باشد و به منظور پشتیبانی از موقعیت سپتوم بعد از جراحی بینی بکارگرفته می شود.
کاهش خونریزی: این ابزار پوست و غشا مخاطی را فشرده تر می کند و سبب جلوگیری از خونریزی و هماتوم می شود.
کمک به بهبود چارچوب غضروف: پس از پایان روند عمل بینی ، اسپلینت های داخلی ، به منظور کمک به بهبود پوشش داخلی دماغ ، بر اساس چارچوب داخلی مورد استفاده قرار می گیرد.

چند وقت باید از اسپلینت بینی استفاده کرد؟

زمان استفاده از اسپلینت های داخلی و خارجی متفاوت است ولی زمان استاندارد طبق توصیه بهترین جراح بینی در شهرکرد ، برای انواع خارجی ، یک هفته است و بعد از 3 روز می توانید اقدام به برداشتن آن کنید. نکته قابل توجه در مورد اسپلینت بینی این است که اگر از این محافظ بعد از مدت مذکور استفاده شود ، تاثیر بیشتری در بهبودی ندارد.

ایجاد خارش در زیر اسپلینت بینی

پس از اعمال آتل برای محافظت ممکن است کمی احساس خارش در بینی داشته باشید. البته این مسئله ، کمی ناراحت کننده است اما توصیه می کنیم درصورتیکه دچار چنین مشکلی شدید ، به هیچ وجه اقدام به لمس کردن یا خاراندن بینی خود نکنید ، چون امکان جابجا شدن گچ و عدم تثبیت استخوان و غضروف در جای خود وجود دارد. همچنین از ضربه زدن به منظور کاهش حس خارش بر روی اسپلینت بینی خود پرهیز کنید ، چون این محافظ تا حدی مستحکم است و ممکن است با ضربه زدن شل شود.

درصورتیکه اسپلینت یا گچ بینی خیس و مرطوب شد ، این حس خارش بیشتر می شود و شما را به دردسر می اندازد. به این دلیل ، مواظب باشید اسپلینت بینیتان مرطوب نشود. اگر بطور اتفاقی اسپلینت بینی تان خیس شد ، به آن دست نزنید و آن را با سشوار خشک کنید و حتماً این موضوع را به جراح بینی خود در شهرکرد یا سایر شهرها بگویید که طبق صلاحدید ایشان اقدام کنید.

نکات مراقبتی بعد از بکارگیری اسپلینت های بینی

طبق توصیه های دکتر خوب شهرکرد:

  1. از دستکاری کردن اسپلینت خودداری کنید.
  2. در صورت نیاز ، حتما پانسمان موجود بر روی بینی خود را تعویض کنید.
  3. از برداشت و خارج کردن اسپلینت ، بدون مراجعه به پزشک بپرهیزید.
  4. مدت زمان استفاده از اسپلینت بینی در تمامی زیبا جویان ، حدود ده الی هفت روز خواهد بود. البته نوع داخلی این ابزار ، در روز های ابتدایی بعد از جراحی برداشته خواهد شد. همچنین بهتر است بدانید که این ابزار ، دارای پروسه مراقبتی بوده تا از بروز عوارض ناخوش آیند پیشگیری شود.
  5. برای آن که از تشکیل مخاط در اطراف اسپلینت بینی جلوگیری کنید ، می توانید از اسپری های سالین استفاده کنید. البته بهتر است بدانید که اسپلینت های نوع داخلی ، دارای لوله هایی توخالی جهت تنفس راحت بیمار می باشند ، اما تشکیل مخاط می تواند تنفس افراد را مختل کند.
  6. اسپلینت ها سبب پهن تر و بزرگ نشان دادن بینی زیبا جویان خواهد شد که پس از برداشت و خارج کردن آن ها ، بینی به حالت اولیه و طبیعی خود باز می گردد.

آیا این ابزار محافظتی عوارضی را به همراه دارد؟

به طور کلی اسپلینت بینی سبب بروز عوارض نخواهد شد ، بلکه خود یک ابزار محافظتی بوده و از بروز برخی عوارض جانبی ، پیشگیری خواهد کرد. اما ممکن است با وجود آن ، افراد احساس ناراحتی در حفره های بینی خود داشته باشند و اندکی درد را تجربه کنند. همچنین به هنگام برداشت آن ، به علت آغشته شدن با خون ، به سختی از حفره های داخلی بینی خارج خواهد شد.

آیا زیبا جویان با وجود اسپلینت می توانند به راحتی تنفس کنند؟

اسپلینت بینی داخلی ، یک ابزار محافظتی موقتی بوده که سبب بروز اختلال در تنفس نرمال زیبا جو خواهد شد. البته مدت زمان بکارگیری از آن بسیار کوتاه است و فرد بعد از برداشت آن می تواند به راحتی تنفس کند.

در صورت شل شدگی اسپلینت باید چه اقداماتی را انجام داد؟

در مواردی نادر ممکن است اسپلینت بینی در دوره ریکاوری شل شود. در این مواقع ، لازم است تا افراد به پزشک خوب و با تجربه در شهرکرد دکتر فریدنی مراجعه کنند. در این مواقع جراح بینی توصیه می کند تا روز هفتم بعد از عمل رینوپلاستی ، اسپلینت از داخل بینی برداشته شود که با استحمام و دوش گرفتن برداشت این ابزار آسان تر خواهد شد.

آیا برداشتن این ابزار دردناک است؟

به هنگام مراجعه به پزشک جهت برداشت اسپلینت بینی ، اقدامات لازم به آرامی انجام خواهند شد. البته بهتر است بدانید که زیبا جویان درد را در این مواقع احساس خواهند کرد ، اما این درد قابل تحمل خواهد بود.

نکته: پس از برداشت ابزار ها افراد می توانند نتیجه حاصل از جراحی خود را مشاهده کنند.

آیا این ابزار محافظتی تاثیر گذار و مفید است؟

بله ، برای مثال اگر عارضه هماتوم پیشرفت کند و بیمار با آن مواجه شود ، بافت های اسکار به مرور جایگزین خون خواهند شد ، بنابراین اسپلینت بینی ، از بروز این اختلالات جلوگیری کرده و تاثیرات موثری در روند بهبودی زیبا جویان می گذارد.

در صورت مواجه شدن با چه مواردی لازم است به پزشک مراجعه شود؟

در مواقعی که اسپلینت های بینی برای حفاظت از ساختار بینی استفاده می شوند ، در صورت مواجه شدن با درد در داخل و یا اطراف بینی ، کج شدن ساختار استخوانی و بروز تورم ، خونریزی و کبودی در اطراف چشم ها و ایجاد مشکل در تنفس ، لازم است برای بهبود آن فورا به بهترین پزشک و جراح بینی دکتر اکرم فریدنی در شهرکرد مراجعه شود.